Akauntu blogi

Vastakirjauksia

  • Jenni Piiparinen

Voiko kirjanpitoa tehdä ilman kirjanpito-ohjelmaa?

Päivitetty: 30. syysk. 2021

Jos tilikaudella kirjattavia tapahtumia on vain muutamia, kirjanpidon voi hyvinkin laatia ilman kirjanpito-ohjelmaa. Toiminnan kasvaessa kirjanpito-ohjelman käyttäminen kuitenkin helpottaa paljon sekä käytännön työtä että talouden seurantaa.

Voiko kirjanpidon tehdä käsin? Kyllä, yksinkertaisimmillaan kirjanpidon voi tehdä vaikka kynällä paperille kirjoittaen. Helpommalla kuitenkin pääset, jos voit hyödyntää jotain taulukkolaskentaohjelmaa kuten Microsoft Excel, Google Sheet, LibreOffice Calc tai Apache OpenOffice Calc. Taulukkolaskentaohjelmalla muun muassa kirjanpidon tilien yhteissummien laskeminen helpottuu ja mahdolliset virheetkin on helpompi löytää. Viimeistään tilinpäätöksen valmistumisen jälkeen kirjanpitoaineiston muuttumattomuus on varmistettava ja tällöin kirjanpitomerkinnät kannattaa muuttaa johonkin sellaiseen muotoon, joka estää tahattomat muutokset esimerkiksi tulostamalla ne paperille tai PDF-tiedostoksi.


Kirjanpidon laatiminen ilman kirjanpito-ohjelmaa on nykyään jo aika harvinaista. Kun pääsee kokeilemaan jotain hyvää kirjanpito-ohjelmaa ja näkee kuinka paljon helpommin ja nopeammin työ voikaan sujua, harva enää haluaa palata takaisin käsin tehtävään kirjanpitoon. Kirjanpito-ohjelmistojen hinnoittelu on myös muuttunut. Perinteisistä ohjelmistolisensseistä, joissa ohjelma maksaa saman verran käytön määrästä riippumatta, on siirrytty erilaisiin hinnoittelumalleihin. Parhaimmillaan ammattilaistasoisen ohjelmiston saa nykyään käyttöön muutamalla eurolla kuukaudessa.


Mikä sitten on hyvä kirjanpito-ohjelma? Tähän kysymykseen ei ole yhtä kaikille oikeaa vastausta, koska hyvä kirjanpito-ohjelma ei ole yksiselitteinen käsite. Ohjelma, joka toimii hyvin yhden yrityksen tarpeisiin, ei välttämättä sisälläkään riittäviä ominaisuuksia jonkin toisen yrityksen käyttötarkoitukseen. Toisaalta liian monipuolisesta ohjelmasta ei ole mielekästä maksaa, jos suurimmalle osalle ominaisuuksista ei ole tarvetta.


Me Akauntulla käytämme Procountoria, koska se on monipuolinen täysin sähköisen taloushallinnon mahdollistava pilvipalvelu. Procountorin iso etu on sen skaalautuvuus – Procountorin palveluja ja ominaisuuksia voidaan räätälöidä ja muokata asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaan. Ohjelmiston hinnoittelu perustuu kirjanpidon tositemäärään.


Procountor on selkeä ja helppokäyttöinen. Se kulkee näppärästi mukana missä ikinä menemmekin ja ohjelmasta on aina ollut helppoa siirtää tietoa itselle talteen tai muihin järjestelmiin. Procountor helpottaa myös tilinpäätöksen laatimista ja kirjausketjun aukottomuuden varmistamista. On myös mukava huomata kuinka nopeasti meidän asiakkaat ovat oppineet hyödyntämään ohjelmaa ja kuinka paljon se on helpottanut heidän arkeaan. Nykyaikainen verkkolaskuja ja konekielisiä tiliotteita hyödyntävä taloushallinnon järjestelmä – kuten Procountor – mahdollistaa pienessäkin yrityksessä korkealaatuisen sähköisen taloushallinnon kohtuullisilla kustannuksilla. Hyvällä kirjanpito-ohjelmalla säästetään tekijöiden aikaa, energiaa ja välillä myös hermoja eli juuri näitä yrittäjän tärkeimpiä resursseja.


 

Linkit:

Procountor taloushallinto

Procountor Solo

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki